Learning point: Vet du hva du har i rørene dine?

Univar er råstoffleverandør av kjemikalier til kjemisk industri i Norge. Kjemikalier griper inn i mange deler av systemene som bygges. Dette får konsekvenser for hvordan man må bygge, og avdeling for Heat Transfer Fluids kan hjelpe deg som er gårdeier, rørlegger eller vaktmester med å finne ut av hva du har i rørene dine.  

– La oss si at man kun skal ha bare litt frysesikring, da tenker nok mange at det blir rimeligere fordi man trenger mindre konsentrat. Dette er kunnskapsmangel som vil gi konsekvenser, sier senior key account manager Knut Svarteng fra Univar.

Knut er en av Norges fremste eksperter på glykoler med en master i kjemi. Han har holdt foredrag på VVS-dagene og på kjølemessen før, og skal nå holde tre korte seminarer på Univars stand D02-17.

For å få med deg mini-seminar, meld deg på VVS-dagene her!

Hvordan finne ut om væsken er god?

Del én av mini-seminarene til Univar tar for seg hvordan du finner prosentvis styrke av et gammelt og et ukjent sekundært medium. De presenterer enkelt hvordan du skal finne ut om frostvæsken i røret er god og om styrken er tilstrekkelig. Dette for å unngå bakterieoppvekst og eventuelt frostutvidelse.

– Når kunder ringer til oss med et problem spør vi de først om de har sjekket væsken. Dersom alt er i orden med væska så må man sjekke tekniske detaljer, men det første er faktisk å se om blandingsforholdet mellom vann og medium er riktig, sier Svarteng.

– Vi opplever at kundene våre har veldig sammenfallende spørsmål og utfordringer. Vi ønsker å gi kundene et lettere liv og at vi skal få et lettere liv ved at kunden vet mer, legger account manager Monica Pedersen til.

Hvordan løser vi problemet hvis væsken ikke er god?

Hvordan beregne hvor mye konsentrat som trenges for å styrke opp en for tynn blanding er del to av Univars mini-seminar. Når du har funnet ut av hva du har i rørene, hvordan løser man problemet hvis væsken ikke er god?

– Hvis styrken er for svak, må den justeres. Vil du at det skal blir sterkere må man ha på konsentrat, men det er ikke så enkelt, sier Svarteng.

Han forklarer videre at de ønsker å lære målgruppen hvordan de skal gjøre et enkelt regnestykke for blandingsforholdet. Slik slipper rørleggeren å kjøre frem og tilbake for å gjøre en jobb flere ganger fordi man får det riktig på første forsøk.

– Det er ren matematikk, de vil lære et enkelt regneeksempel for hvordan man gir økt styrke på frostvæsken.

Quiz med premie!

For de som har fulgt med i timen vil det være quiz som del tre av mini-seminarene. De tre flinkeste deltakerne kan stikke av med en unik premie.

– Med quiz følger det selvfølgelig premie. Nå har vi sett på en problemstilling og vi har sett på en løsning. Da kommer spørsmålet; Har du skjønt det? Avslutter, Svarteng med et smil.

New Ways of Learning er et nytt konsept for VVS-dagene som innebærer korte seminarer hos enkelte av utstillerne på messen. Du finner tid og sted for mini-seminarene på alle stands merket med «Learning point» i årets fagprogram. Programmet er delt inn i kategoriene; varme, ventilasjon og sanitær slik at du som deltaker enkelt kan finne frem til hvilket Learning Point du ønsker å besøke.

For å få med deg mini-seminar, meld deg på VVS-dagene her!

Share this: