Daglig leder i Energi-Spar, Bjørn Sønderland gleder seg til å vise frem produktene sine til hele landet under VVS-dagene.
Daglig leder i Energi-Spar, Bjørn Sønderland gleder seg til å vise frem produktene sine til hele landet under VVS-dagene.

Sparer energi ved hjelp av tre viktige komponenter

Daglig leder og grunnlegger av Energi-Spar, Bjørn Sønderland har drevet bedriften i 20 år. Firmaet er plassert i Brattvåg på Sunnmøre og spesialiserer seg på å bygge systemer som sparer mye energi. De importerer unike varmepumper fra Finland, i størrelser 6-2000 kilowatt som kan tilpasses både bolig og bygg. Nå er de klare for å vise frem produktene på VVS-dagene.

Published Last updated

– VVS-dagene er en flott arena for å vise frem bedriften sin, ikke bare lokalt, men til hele landet. Jeg håper på mange engasjerte besøkende som vil komme innom for en informativ prat, forteller Sønderland.

På messen møter dem i hall D på stand nummer D06-39.

­Tre viktige komponenter

Siden Energi-Spar ble etablert har selskapet tilbudt produkter med en helt spesiell teknikk som ingen andre leverer på boligvarme. Det er dette systemet som gjør at energisparings-potensialet er så høyt og det er tre viktige komponenter som bidrar til dette; heatgass og suggassveksler samt subcooling, boligbereder opptil 430 liter. Disse komponentene gjør at varmepumpene blir helt unike.

Og det er viktig å tenke på borehullet som en investering i eiendommen som du får tilbake når huset selges, pluss gevinst av prisstigning, med andre ord som rente på penger i banken.

– Et av prosjektene våre var et hus på Snarøya, tot. 300 kvm. Det var bygget to like hus, men det huset der vi satt inn varmepumper skilte seg kraftig ut. Rørleggeren som var ansvarlig fikk beskjed om at Elverket ville sende inn en inspektør fordi de hadde usedvanlig lite energiforbruk. Det er ikke sjeldent at det kommer folk for å kontrollere forbruket etter vi har sett inn våre systemer, dette er vi godt vant med, sier han.

Svært lavt energiforbruk

Sønderland forteller at varmepumpen deres brukte 6150 kilowatt per år til oppvarming hus, garasje og varmtvann. Dette forteller noe om at energiforbruket er svært lavt. I dag er det kanskje ekstra viktig med tanke på økte strømpriser og stort forbruk i bolighus til dusjing.

– Normalt er det spesielt tappevann vi ser at det er ekstremt stor sparingspotensial på. Her kan man halvere kostnadene sammenlignet med en vanlig varmepumpe, forklarer han. Og varmt tappevann er en stor del av et moderne hus sitt energibehov.

Smart aircondition

Pumpene kan også leveres for aircondition, og her har du faktisk mulighet til å tjene penger.

– Våre kjølesystemer tar varme fra huset og tilfører den til borehullet, dette gjør at borehullet varmes opp og da går varmepumpen billigere. Sammenlignet med en vanlig aircondition som kaster vekk varmen, tilføres energien tilbake i systemet som gjør at du går i pluss og totaldriften blir billigere.

Oilon test
Oilon test

Jubileum

Bedriften har blitt 20 år, og har dermed jubileum. Det er ikke alle bedrifter som blir 20 år, og dette er selvfølgelig veldig stas forteller grunnleggeren. Han mener at suksessen kan skyldes de fornøyde kundene sine, som han stadig vekk får gode tilbakemeldinger fra.

– Per i dag har jeg ingen misfornøyde kunder, alle har fått det de forventer på sparing og mer til, sier Sønderland.

Planlegger du å besøke VVS-dagene? Last ned din billett allerede i dag.

I år har VVS-dagene 40-årsjubileum og i den anledning ser vi tilbake på historien for å se den enorme utviklingen vår flinke bransje har vært en del av.

VVS-dagene er Norges viktigste møteplass for miljø- og energiteknikk og arrangeres 19.-21. oktober 2022 i Nova Spektrum i Lillestrøm (Tidligere Norges Varemesse).

Fagmessen er en åpen arena for fagpersoner og publikum i VVS-bransjen med over 11.000 besøkende fra hele landet. Messen består av mer enn 200 utstillere som presenteres det siste innen teknologi og utvikling, med hovedvekt på energi, miljø, effektivisering og innovasjon.

Powered by Labrador CMS