
VVS-dagene integreres i undervisningen
VVS-dagene skal brukes som en del av undervisningen til Fagskolen Innlandet. Arild Kvikstadhagen er fagansvarlig i lokallaget i Hedmark og Oppland, og tilsatt som lektor i Fagskolen Innlandet på linjen som kalles KEM (klima, energi og miljø) – der en viktig del av stillingen er å koble studenter til næringslivet.
– Lokallaget har satt opp busser som frakter oss frem og tilbake til VVS-dagene. Dette gjør at det blir lettere å samle medlemsmassen og trosse dørstokkmila – ikke minst er det gratis for studentene, som kommer til å få et veldig godt utbytte av denne dagen, forteller Kvikstadhagen.

Egen stand på messa
På messa skal Fagskolen ha en egen stand som betjenes av 2. års-studenter som har opparbeidet seg kjennskap til bransjen. Det er 21 studenter som er i avgangskullet, og de skal betjene standen i grupper på tre. De øvrige får arbeidsoppgaver der de skal fordype seg i produkter som er på messen, og lage presentasjoner de skal fremføre for resten av klassen når de kommer tilbake igjen.
– Å videreformidle det man har lært til andre er en effektiv måte for å tilegne seg kunnskap, men min jobb er ikke bare å lære elevene mine om faget. Det er like viktig å tilrettelegge for at studentene får kontakt med markedet – noe de også har gode muligheter til å gjøre på VVS-dagene.
Lektoren håper også på å rekruttere elever fra videregående som tar seg en tur innom messen.
– Jeg er over 60 år og sikker på at mine studenter snakker bedre med de unge enn det jeg kan, sier han.
Utdanner folk Norge har bruk for
Visjonen er å utdanne folk Norge har bruk for. Da er det å ha kontakt med næringslivet spesielt viktig. Linjen har regelmessig besøk av gjesteforelesere som jobber i bransjen, og når det holdes kurs og foredrag i regi av lokallaget er studentene velkomne til å delta. Det er samtlige av elevene som er innmeldt i NemiTek, noe som er gratis for studenter.
– Når de er medlemmer av NemiTek er de i godt selskap, derfor håper jeg at de fortsetter med det etter studiene også, sier Kvikstadhagen.
Forkorter dørstokkmila
Lokallaget setter opp en buss som går fra Lillehammer og videre inn til Lillestrøm. På veien stopper de flere steder for å plukke opp de som skal bli med på messen. Medlemmer i NemiTek betaler rabattert pris og studentene får bli med helt gratis.
Sist lokallaget satt opp en buss til VVS-dagene var i 2018, og de hadde god erfaring med dette. Nå etter pandemien tror de det kan være minst like bra.
– Etter pandemien har folk tilvent seg andre rutiner. Når man tilbyr skyss gjør det at dørstokkmila blir litt kortere og det er lettere å få med medlemsmassen. Vi bruker litt av årskontingenten på billettene, og de som skal kjøre med oss betaler en symbolsk sum. Dette er vel anvendte midler, mener Kvikstadhagen.
Mye interessant for studentene
De planlegger også at elevene å få med seg flere Learning Points, der de kan få innsikt i spennende og aktuell tematikk. Det blir bra for studentene å få et lite avbrekk fra auditoriet og treffe folk. Det er mange av skolens tidligere studenter som er avdelingsledere og VVS ingeniører i dag, som det blir gøy å se igjen på messen.
– Vi får veldig gode tilbakemeldinger fra bransjen om utdanningen vår, og at det er et stort behov for kompetansen disse elevene sitter på. Her får vi mulighet til å presentere studentene til næringslivet, og forhåpentligvis fremtidige arbeidsgivere og kollegaer.
– Mitt oppdrag er fullført når hver enkelt student går ut i jobb, konstaterer han.
Planlegger du å besøke VVS-dagene? Last ned din billett allerede i dag.