For Ingeborg-nettverkets styreleder, Eli Hermine Heyerdahl Eide har VVS-dagene alltid vært et høydepunkt.
For Ingeborg-nettverkets styreleder, Eli Hermine Heyerdahl Eide har VVS-dagene alltid vært et høydepunkt.

Kvinner har en helt naturlig plass i rørbransjen, og Ingeborg-nettverket stiller opp på VVS-dagene

Ingeborg-nettverket ble etablert i 2016, da det var mye snakk om for dårlig rekrutering til rørbransjen og byggenæringen. Tanken bak etableringen av nettverket var å få de som bestemmer i bransjen, menn, til å se potensialet i at kvinner kan jobbe og gi verdi til bransjen – og fikse rekrutteringsproblemet. Møt dem på VVS-dagene 19.-21. oktober for liv og røre og en hyggelig prat.

Published Last updated

– Det var veldig mange som sa at det hadde vært hyggelig med flere kvinnelige kollegaer, men det var ingen tiltak for å gjøre en forandring. Dette var grobunnen for Ingeborg-nettverket, forteller nettverkets styreleder Eli Hermine Heyerdahl Eide.

Gode ressurser

Rørjentene på samling i Tromsø.
Rørjentene på samling i Tromsø.

Nettverket har utviklet seg mye på de siste seks årene. De har blant annet et mentorprogram, hvor lederne i Ingeborgs partnerbedrifter er mentorer for kvinner i bransjen som vil utvikle seg videre i karrieren sin.

Bedrifter kan bli partner med Ingeborg-nettverket. De har over 40 partnere som er enten gull, sølv eller bronsepartnere som enten er bedrifter, kjeder eller leverandører, i tillegg til to strateigiske partnerne.

Rørjentene, som de kalles, er lokale ressurspersoner og ildsjeler. De fungerer som samlingspersoner for kvinner på forskjellige steder i landet som jobber i bransjen.

I tillegg arrangerer de Inspirasjonsdagen, en årlig samling som nå inntreffer samtidig som VVS-dagene. Arrangementet er digitalt samtidig som de har fysiske samlinger i flere av byene i landet.

Diskriminering og trakassering på agendaen

Norges første kvinnelige rørlegger (1967).
Norges første kvinnelige rørlegger (1967).

I år er temaet på Inspirasjonsdagen diskriminering og hvordan man kan forholde seg til det og snakke om det på arbeidsplassen. Det som skal i søkelyset er blant annet de endringene som skjer når man jobber med diskriminering og trakassering i bedriften, motstanden man kan møte som følger, og hvorfor det er viktig å snakke om det selv om det kan være ubehagelig.

– Det er mange som sier at de ikke opplever diskriminering, men når man begynner å snakke høyt om det, ser man at flere kjenner seg igjen i problematikken. Det kommer flere fagpersoner som spesialiserer seg innenfor dette feltet. Det blir en lærerik dag med viktig tematikk, sier Eide.

Vært med siden starten

Eide forteller at hun er født og oppvokst i bransjen, og er ganske sikkert på at hun har deltatt på VVS-dagene siden starten, ettersom faren hennes drev sitt eget rørleggerfirma og hun selv valgte å gå den veien da hun begynte på rørleggerlinja i 1983.

– VVS-dagene har alltid vært et høydepunkt fordi jeg er opptatt av faget og bransjen, forteller hun.

Viser kvinner i forskjellige roller

– Det vi skal gjøre på VVS-dagene er å snakke med alle som kommer innom standen vår, og vise dem hvor de kan finne oss på sosiale medier. Det er viktig at vi er synlige og viser kvinner i alle slags roller i bransjen. Vi jobber med å øke andelen kvinner i utførende, salg, tekniske og fagledende stillinger. Da er det viktig å normalisere det, forklarer hun.

Ingeborg-nettverket på VVS-dagene i 2018.
Ingeborg-nettverket på VVS-dagene i 2018.

Skal skape liv og røre

– Kom innom standen vår på VVS-dagene, det er mange ingeborgere med gode energi som gleder seg til å treffe alle. Vi har forskjellige oppgaver i rørbransjen rundt omkring i hele landet. Vi lover å skape liv og røre, dette tror vi blir kjempegøy, forteller hun.

Flinke folk kommer uavhengig av kjønn

Bransjen trenger mange flinke hoder og hender, og det kommer uavhengig av kjønn. Kvinner er der vi har det største markedspotensialet”, og Ingeborg-nettverket vil vise at det er attraktiv karrierevei – slik at de kan få flere flinke folk med i faget.

– Hvordan vi tar i mot og oppfører oss mot kvinnelige kollegaer er avgjørende for hvor godt vi lykkes med å rekruttere kvinner. Noen er veldig usikre på dette, men det er ikke så vanskelig, bare vær mot de som om det skulle vært din søster, mor eller datter, tipser Eide.

Mange dyktige kvinner fra bransjen samlet på VVS-dagene 2018 (og Jon Sandnes).
Mange dyktige kvinner fra bransjen samlet på VVS-dagene 2018 (og Jon Sandnes).

Planlegger du å besøke VVS-dagene? Last ned din billett allerede i dag.

I år har VVS-dagene 40-årsjubileum og i den anledning ser vi tilbake på historien for å se den enorme utviklingen vår flinke bransje har vært en del av.

VVS-dagene er Norges viktigste møteplass for miljø- og energiteknikk og arrangeres 19.-21. oktober 2022 i Nova Spektrum i Lillestrøm (Tidligere Norges Varemesse).

Fagmessen er en åpen arena for fagpersoner og publikum i VVS-bransjen med over 11.000 besøkende fra hele landet. Messen består av mer enn 200 utstillere som presenteres det siste innen teknologi og utvikling, med hovedvekt på energi, miljø, effektivisering og innovasjon.

Powered by Labrador CMS