– Sirkulærøkonomi i bygg er avgjørende

– For Swegon er sirkulærøkonomi avgjørende for at vi skal lykkes – i dag og i morgen. Vi tar vårt ansvar på alvor, fordi våre løsninger har en direkte og indirekte innvirkning på menneskene og miljøet rundt oss, forteller Jan Seljesæter, som er administrerende direktør i Swegon.

Published Last updated

Swegon har med sin produktutvikling gjennom årene utviklet banebrytende produkter og vært med på å endre bransjestandarden – noe de er veldig stolte av. Nå er de også i førersetet med fokus på bærekraft, der de har de har publisert flere EPD (Environmental Product Declarations). Dette er også noe som de har som fokus under VVS-dagene i år.

Swegon har deltatt på VVS-dagene i alle år siden 1985

–VVS-dagene har hatt stor betydning i mange år og har vært en fantastisk møteplass for kunder og konkurrenter. Bransjen har vært flinke til å stille opp, og bruke arrangementet som møteplass. Ettersom aktivitetene i bransjen har blitt flere og over hele landet, har det blitt vanskeligere å samle alle sammen på VVS-dagene, forteller han.

–Det er vårt ansvar, som bransje, og sørge for at messen er aktuell og inneholder nyheter og spennende aktiviteter og produkter. Som leverandører og utstillere skal vi sørge for at messen blir interessant for kundene våre, og at det blir en god opplevelse for alle besøkende, sier Seljesæter.

Sirkulærøkonomi

Swegon fyller 40 år i 2023, og har siden 90-tallet hatt søkelys på energieffektive produkter.

– Vi har stort fokus på bærekraft og det grønne skiftet. Ettersom våre inneklimaløsninger tar hele bildet i betraktning for å skape produktive og sunne innemiljøer, føles det naturlig for oss å gjøre det samme når vi jobber med bærekraft, forteller Seljesæter.

Han forteller at som en del av byggebransjen må de anerkjenne at de er en den del av utfordringen, og deres oppgave fremover er å gjøre virksomheten mest mulig bærekraftig og sirkulær.

– Gjenbruk og/eller ombruk er svært viktig for at vi skal nå Norges og FNs klimamål. Vi må ombruke materialene der hvor det er mulig. Mange av våre produkter egner seg godt for dette, mens med andre produkter er det ikke like enkelt. Produkter som inneholder programvare eller annen intelligens, kan bli utdatert. Her kan vi også tenke smart, bla. leverer vi allerede up-grade kits til mange av våre aggregater og romkontrollere, sier han.

Alle produkter med slitedeler eller annet med behov for skifte/utbytte, har Swegon reparert lenge. De kan bytte frekvensomformere og vifter på 20 år gamle aggregater og komponenter til ventiler og spjeld. Man kan nok heller si at utfordringen med å reparere, ligger i tidsforbruket og kostnaden ved det, og ikke i delene.

Fremtiden for bransjen

Swegon har for lengst satt det grønne skiftet på dagsorden og er i gang med å utvikle produkter og løsninger for dette. I svært mange år har de allerede hatt fokus på lavt energiforbruk, lave trykkfall og god isolasjon, nettopp for kun å bruke den energi som det er nødvendig for å sikre et godt inneklima.

Seljesæter forteller at de er i gang med å flere løsninger, og dette er noen av dem:

- Vi er tidlig ute med å dokumentere vårt miljø- og CO2- fotavtrykk med EPD-dokument og er først i bransjen med dette på inneklimaprodukter, boligaggregat, kjøkkenhetter og enkelte GOLD-aggregat. Og flere EPD-er er på vei.
- I mange av våre kjølemaskiner leveres det propan i stedet for miljøskadelig kjølemedium, og flere kommer.
- Vårt WISE-system har den seneste teknologien til å optimalisere trykkoppsettet i et ventilasjonssystem med varierende luftmengder, noe som gjør det meget energibesparende.
- Vi stiller krav til leveranser av logistikk og transport
- Vi benytter Climate Recovery, som alternativ til stålkanaler – EPD finnes for dette produktet.
- ISO- og Euroventsertifiseringer på produksjon og produkter.

– Vi vil bidra til det grønne skiftet ved å legge til rette for at Swegons produkter kan ombrukes eller gjenvinnes, forteller han.

GOLD aggregat fra Swegon
GOLD aggregat fra Swegon

Swegon ønsker alle velkommen på deres stand i hall D på VVS-dagene den 19.-21. oktober i Nova Spektrum.

Der har de mange spennende nyheter innenfor blant annet boligventilasjon, ny miljøvennlig kjølemaskin som går på propan og selvsagt mange energieffektive produktløsninger, også digitale.

Fakta om selskapet

Etablert: 1983

Holder til: Oslo, Stavanger, Bergen, Haugesund, Trondheim, Bodø, Tromsø, og Hamar.

Ekspertise: Inneklima

Antall ansatte: 106

Årlig omsetning: 650 mill

I år har VVS-dagene 40-årsjubileum og i den anledning ser vi tilbake på historien for å se den enorme utviklingen vår flinke bransje har vært en del av.

VVS-dagene er Norges viktigste møteplass for miljø- og energiteknikk og arrangeres 19.-21. oktober 2022 i Nova Spektrum i Lillestrøm (Tidligere Norges Varemesse).

Fagmessen er en åpen arena for fagpersoner og publikum i VVS-bransjen med over 11.000 besøkende fra hele landet. Messen består av mer enn 200 utstillere som presenteres det siste innen teknologi og utvikling, med hovedvekt på energi, miljø, effektivisering og innovasjon

Powered by Labrador CMS